Podd Mogna

Henrik Holmquist, om att läsa av och förstå din kontext

December 12, 2021

Det är tredje advent och vi möter Henrik Holmquist som i större delen av sitt liv har arbetat för barn och ungas livsvillkor. Exempelvis hos Rädda Barnen, Ecpat International och som rådgivare till Förenade Arabemiratens barn- och kvinnominister 

Pandemin har lett till att barnens villkor i världen har försämrats. Barns ohälsa ökar, barn har förlorat tid i skolan och det rapporteras om att våld i hemmet accelererar. Men det hämmar inte Henriks energi utan han hittar konstruktiva vägar framåt och menar att ett framåtriktat och positivt fokus är avgörande för att lyckas. 

Att arbeta för mänskliga rättigheter i Kina eller barns rättigheter i Förenade Arabemiraten kräver långsiktiga perspektiv. Henrik visar på vikten av att alltid visa respekt och vara extremt påläst och sätta sig in i den spelplan som dominerar. Han berättar om hur han har försökt att inspirera genom att berätta om hur Sverige fick en lag som förbjuder barnaga. 

Henrik flyttade under hela sin uppväxt och först när han i tonåren kom till Japan så kände han en hemkänsla. Som vuxen har han fortsatt att resa världen över. Han är en global handelsresande i barnens rättigheter, som mognar när han tillsammans med andra strävar efter att göra skillnad. 

Podbean App

Play this podcast on Podbean App